TOP
Hámori Ildikó

Hámori Ildikó lett a legjobb színésznő Portóban

Október közepén a Porto Femme Nemzetközi Filmfesztiválon Hámori Ildikó lett a legjobb színésznő, a portugál filmszemle célja, hogy felhívja a figyelmet a női alkotókra. 

A Szabó Magda regényéből forgatott Pilátus című film sorra hozza el a fesztiválokról a díjakat, rendezője Dombrovszky Linda. 

Az adaptáció itthon megnyerte az első helyet a IV. Hét Domb Filmfesztiválon a nagyjátékfilmek között.

Bár televíziós filmnek készült, a Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetsége a legjobb külföldi filmek közé választotta (Foreign Language Film Series 2021), így a legjobb külföldi film kategóriájában esélyes a februári Golden Globe-nominációra. A díjátadó február 3-án lesz.

Januárban Milánóban, a MIFF Awards-on is tartolt: elnyerte a legjobb film díját, a legjobb rendező (Dombrovszky Linda), a legjobb női főszereplő (Hámori Ildikó), a legjobb operatőr (Hartung Dávid) és a legjobb vágó (Mezei Áron) díját is bezsebelte. Így összesen öt díjjal térhettek haza Milánóból. A Pilátus operatőrét, Hartung Dávidot a South East European Filmfesztiválon is díjazták Los Angeles-ben. 

A filmet emellett beválogatták a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Golden Globe-díjért versenybe szálló alkotások közé, a Foreign Language Film Series 2021 elnevezésű programba, így jelölhető a legjobb idegen nyelvű filmnek járó 2021-es Golden Globe-díjra. 

A filben az idős vidéki asszonyt, Annát férje halála után lánya, a városban orvosként dolgozó Iza (Györgyi Anna) magához veszi. A saját közegéből kiszakított Anna és a nagyvárosi életet élő Iza kapcsolata azonban sehogyan nem működik, és Anna lassacskán elsorvad ebben az őszinte szeretetet nélkülöző együttélésben.

A filmet ITT meg is lehet nézni a neten, a regény pedig itt olvasható az Interneten.

+1

Post a Comment